torstai 25. helmikuuta 2016

Pohdintaa Turvaistuimista

Uuden turvaistuimen hankinta ei ole vielä muutamaan kuukauteen ajankohtainen, mutta ajattelin nyt vähän jo valmiiksi kartoittaa valikoimaa. Erihintaisia- ja merkkisiä istuimia on markkinoilla pilvin pimein ja itselle sopivimman vaihtoehdon löytäminen ei todellakaan ole ihan simppeli homma. Netistä löytyy erittäin kattavasti tietoa istuimista, joten tiedon löytäminenkään ei ole haastavaa. Itse suuntasin ensin autoliiton sivuille, mutta lisäksi luin ihan vain "muutamia" blogipostauksia ja arvosteluita eri valmistajien tuotteista.


Tässä Ozbaby.fi:n listaus hyvistä selkä menosuuntaan istuimista
Tämän projektin alussa olin jo lähes varma istuimen merkistä ja mallista, mutta päätin antaa muilekin istuimille mahdollisuuden. Meille istuimen hinnalla ei ole juurikaan väliä, eikä myöskään sillä näkeekö lapsi nyt varmasti kaikki puskat ja liikennemerkit. Turvallisuus ennen kaikkea! Pihistetään sitten jossain muussa, mutta lapsen hengellä en ala leikkimään.

Meillä on muutama kriteeri turvaistuinta varten.

MATKUSTUSSUUNTA

Yksi tärkeimmistä on matkustus selkämenosuuntaan. Suoraansanottuna en ymmärrä lainkaan, miksi lapsi käännetään alle 3- vuotiaana kasvot menosuuntaan, mielestäni se on jopa edesvastuutonta!. Esimerkiksi TÄÄLTÄ löytyy erittäin kattavat perustelut miksi selkämenosuuntaan on parempi. 

Miksi?

Pienen lapsen niska- ja selkälihakset ovat alle 4- vuotiailla vielä sen verran heikot, ettei lapsi pysty tukemaan ja hallitsemaan painavaa päätä törmäystilanteessa kasvot menosuuntaan matkustettaessa. Lisäksi kasvot monosuuntaan matkustettaessa niskat, hartiat, sisäelimet ja pää ei saa läheskään yhtä turvallista suojaa mitä selkä menosuuntaan, joten vakavan vamman ja kuoleman riski nousee huimasti.  En antaisi itseleni ikinä anteeksi, mikäli omien huonojen valintojen seurauksena lapsi vammautuisi vakavasti , tai pahimmassa tapauksessa jopa kuolisi.


ISOFIX

Myös turvavyökiinnitteiset istuimet ovat menestyneet testeissä hyvin ja ilman isofixiäkin on turvallista matkustaa, Oikein asennettuna! . Suurin plussa isofixin kanssa on varmasti sen helppous ja varmuus. Isofix- kiinnikkeet on kiinni auton rungossa, ja väärinasentamisen riski on lähes mitätön.

Tällä hetkellä meillä on Graco Akta kaukalo+ telakka turvavyökiinnityksellä. Kaukalon + telakan saa kyllä asennettua autoon napakasti, mutta kiristyksen ja säätöjen kanssa saa olla tarkkana. Nyt kun on elänyt muutaman kuukauden ilman isofixiä ja on nähnyt, kuinka helppoa isofixin kiinnitys on en epäröisi hetkeäkään näiden kahden vaihtoehdon välillä. Lisäksi nykyään suurin osa istuimistakin on Isofixejä, joten senkin puolesta liian moni hyvä istuin karsiutuisi suotta pois.

PITKÄAIKAISUUS

Ajatus on mennä kaukalolla mahdollisimman pitkään, mutta luultavasti ensi syksynä on pituuden puolesta aika siirtyä seuraavaan istuimeen. Istuin tulisi olla aluksi ainakin sinne 3- vuoteen asti selkämenosuuntaan ja sen jälkeen mielellään vielä kasvotmenosuuntaan. Tämä kriteeri karsii siis palkki-istuimen pois pelistä. Toisaalta ei se palkki-istuin ole edes ollutkaan vaihtoehtona varsinkaan TÄMÄN luettuani. Kiloja saisi olla n. 18 kiloon asti, jotta istuin kestäisi monta vuotta. Katselin tuossa Meidän vanhempien neuvolakortteja ja molemmat ollaan oltu vajaa 18kg 5- vuotiaana. Mila menee ihan omilla käyrillään, ja on muutenkin siro, joten voi olla että 18 kiloa tulee täyteen vasta 5- vuotta taytettyään.Nämä kolme tärkeintä kriteeriä mielessäni aloin metsästämään sopivaa istuinta. Ihan aluksi mielessäni oli Be Safen izi Combi x3 ISOfix-istuin.  Itse asiassa olin jo aika varma vielä hetki sitten, että tää meille tulee!
Tämä istuin täyttäisi kaikki meidän vaatimukset lähestulkoon. Selkä menosuuntaan mennessä istuin kiinnitetään ISOfixillä, mutta kasvot menosuuntaan kiinnitys tapahtuu turvavöillä. Tämä on mielestäni vähän huono juttu, nimittäin testien mukaan ISOfix on nimenomaan merkittävimmässä osassa kasvot menosuuntaan matkustettaessa (lähde).

Tässä turvaistuimessa on myös 4- asentoinen kaltevuuden säätö, joten lapsi saa nukuttua mukavassa ja turvallisessa asennossa pidemmilläkin automatkoilla. Tämä ominaisuus on ehdottomasti plussaa, vaikka meillä ei säännöllisesti pitkiä matkoja matkustetakaan. Istuimessa on lisäksi 5-pistevyökiinnitys ja istuin on myös muotoilultaan varmasti mukava istuttava. Ei siis mikään huono vaihtoehto, ehdottomasti käydään katsomassa ja koeistumassa.

Toinen vaihtoehto istuimeksi on Cybex Sirona. Itseasiassa tämä taitaa olla se meidän ykkösvaihtoehto. Istuimesta löytyy kaikki mitä pitääkin ja vielä vähän päälle! Suositushinnaltaan Sirona on "vain" 100€ kalliimpi mitä Be Safe , mutta onneksi istuimia myydään myös muissa maissa  (esim . saksa ja viro) huomattavasti halvemmalla. Nopealla googlailulla  Tallinnasta saisi 499€ ja Saksasta päälle 400€. Toki asiaan perehtymällä enemmän saattaa istuin irrota vieläkin edullisemmin!Aina voi muuttaa mieltään ja löytää vieläkin paremman vaihtoehdon, mutta luulen silti Sironan olevan se meidän juttu. Sirona on kaikista selaamistani istuimista monipuolisin sekä testien mukaan turvallisin. Tässä istuimessa voi matkustaa sekä selkä että kasvot menosuuntaan, joten pitkäikäisyys on taattu.  Istuin sopii n. 4- vuotiaaksi saakka, mutta uskon ja toivon sen menevän vähän pidempään. Mies on tosiaan ollut  5- vuotiaana 17,7kg ja Milan painokäyrä menee alempana mitä isänsä. Istuin saattaisi siis mennä jopa lähes  6- vuotiaaksi ja siitä sitten olisi hyvä siirtyä korokkeeseen. Ei siis yhtään pöllömpi hinta, jos luottaa siihen, että tällä istuimella on pitkä käyttöikä.

Sironanhan voisi ottaa käyttöön vaikka samantien (istuin selkä menosuuntaan 0-18kg), mutta hankinta on todennäköisesti silti vasta loppukesästä/ alkusysystä. Siihen saakka käytössä on turvakaukalo, mikä onkin tällä hetkellä se käytännöllisin. Turvakaukalon kanssa on niin helppo liikkua, kun nukkuvaa lasta ei tarvitse herättää. Lisäksi meidän kaukalon saa liitettyä adapterilla vaunuihinkin, joten käytännöllisyytensä puolesta kaukaloa käytetään "mahdollisimman pitkään". Lastenturvan sivuilla lukee myös, että kaukalo on pienelle vauvalle se kaikista turvallisin vaihtoehto.
 "Kaukaloa kannattaa käyttää niin kauan kun lapsi siihen järkevästi mahtuu. Hyväksytty se on niin kauan kun lapsen paino pysyy asetettujen kilorajojen sisäpuolella ja lapsen takaraivo on istuimen selkänojan suojaama. Turvakaukalo suojaa parhaiten pientä lasta. Tietenkin kaukalon ollessa vanha tai muuten vähemmän turvallinen, ehkä voi siirtyä jo 6kk iässä selkämenosuuntaan turvaistuimeen." - lastenturva.fi

Meillä mentäisiin selkä menosuuntaan ihan niin pitkään, kunnes se ei ole enää lapsen kannalta turvallista.  Turvallisella tarkoitan sitä, ettei lapsi yksinkertaisesti enää mahdu olemaan istuimessa. Pieni koukku jaloissa ei haittaa, päin vastoin käsivarsissa ja jaloissa pitääkin olla vähän kulmaa, ettei raajat pakotu ottamaan mahdollisia törmäyksiä vastaan. Tavoitteena olisi matkustaa ainakin 3- vuotiaaksi (mielellään neljä) selkä menosuuntaan ja sen jälkeen sitten siirtya kasvot menosyúuntaan. Kasvot menosuuntaan matkustettaessa Sironassa lapsi kiinnitetään viisipistevaljaiden sijaan etujuojatyynyllä. Aiemmin tässä tekstissä lyttäsin palkki-istuimet täysin, mutta mielestäni (ja testienkin mielestä) palkki on turvallinen sitten, kun lapsi on siihen sopivan kokoinen. Sironaankin lapsen saa laittaa jo 9kg, mutta asian kannattavuuden voi jokainen vanhempi sitten ihan itse päättää.

"Palkki-istuin on sopiva silloin kun palkin yläreuna tulee rintalastan kohdalle. Turvaistuinvalmistajien mukaan palkki-istuin on paras silloin kun lapsi on siihen oikean kokoinen. Silloin lapsi istuu mukavimmin ja saa mahdollisimman suuren hyödyn turvaistuimen rakenteista myös sivutörmäystilanteissa. Eli välttämättä 9kg painava lapsi ei ole vielä tarpeeksi pitkä palkki-istuimeen. Silloin kannattaa esimerkiksi mennä kaukalossa vielä jonkin aikaa tai sitten ostaa välivaiheen turvaistuin. Tärkeintä on aina, että lapsi matkustaa sopivan kokoisessa turvaistuimessa." - Lastenturva.fi

Lisäominaisuuksia istuimessa on paljon ja yksi parhaista on varmasti tuolin käännettävyys. Ja nyt käännettvyydellä tarkoitan kääntämistä auton ovea kohti. Tämän kääntöominaisuuden vuoksi lapsen kiinnittäminen ja pois ottaminen on huomattavasti helpompaa. Tarkempaa tietoa Cybex Sironasta voi lukea esim täältä tai täältä. Niin ja unohtui vielä sanoe, että Sironassa ISOfix kiinnitys on molemminpäinasennettaessa (Be Safessa vain selkä menosuuntaan), mikä taas minimoi virheet lisää turvallisuutta myös kasvot menosuuntaan matkustettaessa. Itse en ole nähnyt Sironaa vielä livenä, mutta kuvien perusteella penkki vaikuttaa fiksulta. 

Valinta on siis tehty, mutta mitään ei ole vielä ostettu. Mua kiinnostais nyt kovasti tietää:  Mikä istuin teillä on? Miten se on toiminut käytössä? Onko jollain toisellakin istuinpohdiskelut menossa? Mikä on teidän valintanne?   Ja tärkein kysymys:  Jos jollain on Cybex Sirona, kertokaahan, oliko satsauksen arvoinen?

Lähteet: Autoliitto, Lastenturva  sekä Lastenturvan ja Ozbabyn Turvaistuimen valintaoppaat. Oppaat löydät Täältä ja Täältä

Tässä vielä autoliiton testin tulokset:

Turvallisuus:
+ Erittäin alhainen kuormitus etutörmäyksessä
+ Alhainen kuormitus sivutörmäyksessä
+ Hyvä vyön reititys
+ Istuimen saa kiinnitettyä tiukasti autoon 
Käyttömukavuus:
+ Väärinasentamisen riski on pieni
+ Istuimen asentaminen ja lapsen kiinnittäminen on helppoa
+ Erittäin helposti ymmärrettävät käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät 
- Istuin on erittäin painava
Istuinmukavuus:
+ Hyvä pehmustus
+ Miellyttävä istumisasento
+ Istuimen tilantarve autossa on kohtuullinen
+ Istuin on tilava
- Epämukava jalkatuki
- Lapsi näkee huonosti ulos autosta 
Puhdistus/Viimeistely:
+ Istuinpäällisen voi pestä koneessa
+ Istuin on hyvin viimeistelty 
Istuinpäällisen irrottaminen on vaikeaa
Haitalliset kemikaalit:
+ Erittäin pieni kemikaalikuormitus 
Yhteenveto:
Turvallinen lastenistuin, jossa alle 18 kilon painoiset lapset (noin neljänteen ikävuoteen saakka) voivat matkustaa selkä menosuuntaan, tai vaihtoehtoisesti yli 9-kiloiset lapset saavat matkustaa kasvot menosuuntaan. Istuimen voi kääntää sivusuunnassa, jolloin lapsi pääsee helpommin istuimeen. Istuimen saa asentaa vain isofix-kiinnityksellä ja vain sellaisiin autoihin, joille istuimen valmistaja sallii tämän kiinnitystavan (tarkastettava istuimen mukana olevasta luettelosta). Istuimen kiinnittäminen auton turvavyöllä ei ole sallittua. Jos lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan, pitää istuimen valjaat laittaa päälliskankaan alle ja istuimeen on kiinnitettävä etusuojus. 

56 kommenttia:

 1. Heippa :) meillä mietiskeltiin juuri näiden kahden istuimen välillä ja viime viikolla meille kotiutui tuo Besafe. Se valikoitui meille, koska oli tilavampi kuin Sirona ja autossamme jäi myös enemmän jalkatilaa, kuin Sirona kanssa. Myös viime viikolla 1v täyttänyt neitimme tykkäsi istua mieluummin Besafessa. Pohdin myös tuota kasvot menosuuntaan kiinnitystä ilman Isofixejä, mutta tulimme siihen tulokseen, että tyttö mahtuu Besafeen selkä menosuuntaan niin kauan, että hänet voi sitten siirtää suoraan isofix-kiinnitteiseen turvavyöistuimeen. (Esikoisemme mahtui turvavyökiinnitteiseen Besafe izi combiin selkä menosuuntaan lähes 4v/105cm asti)

  Tsemppiä valintaan ja kannattaa tosiaan sovitella, myös sinne autoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla, et suurimmalla osalla on joko Sirona tai Besafe ja lopuilla on sitten joku ei ihan niin suosittu.

   Täytyy kyllä käydä ihan kaupassa koeistumassa molempia ja sit lisäks koittaa ihan autoonkin. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Meillä on ihan samat pohdinnat menossa. Tää on kyllä mahoton suo! Nuo kaksi samaa vaihtoehtoa on meilläkin ollut mietinnässä. Besafella on myös istuin, jonka saa vaan selkämenosuuntaan 25kg asti. Se vaan on vyökiinnitteinen. Sironassa mua mietityttää toi palkki. Selkämenosuuntaan ollessa vaikuttaa huipulta! Kävin tänään just lastentarvikkeessa kattomassa istuimia. Siellä myyjä suositteli maxi-cosin pearl way istuinta. Isofix-kiinnitys kumpaankin suuntaan ja 0-18kg. Klippanin istuin olisi tosi pitkäikänen. Lastentarvikkeen myyjä sano palkki-istuimista, että niillä ei edes myydä niitä.. Mua mietityttää noi painorajat, kun tyttö oli jo 5kk neuvolassa reilu 10kg. Että miten pitkään sitten menis 18kg istuin. Luulis kyllä, että painonnousu tasottus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläpä muuta sano! Joo katoinkin tota Besafen istuinta, mutta se karsiutui pois juuri ISOfixin puuttumisen vuoksi. Palkki mietityttää myös mua.(enkä yhtää ihmettele, miksi lastentarvike ei niitä myy) 5- pistevyöt tuntuu järjellä ajateltuna turvallisemmilta, miksiköhän sironassa on juuri päädytty palkkiin?

   Täytyykin vielä katsastaa myös toi Maxi cosi ja Klippan! :) Luulis, et painonnousu tasaantuu, kunhan neiti lähtee liikkeelle, mut joo on kyl tosi vaikee arvioida, minkä mainoinen/ pituinen lapsi tulee olemaan parin vuoden päästä.

   Poista
 3. Eiköhän tärkeintä ole, että lapsella on istuin! Ei kaikilla välttämättä ole laittaa rahaa 600e yhteen istuimeen. Sun blogista oikein paistaa läpi "Kattokaa ku mul on rahaa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ehkä asuisi pienessä kolmiossa jos kylpisi rahassa :D
   eikä se että haluaa lapselle turvallisinta ja parasta tarvitse tarkoittaa mitään yletöntä rahamäärää. se on priorisointia!

   Poista
  2. Mun mielestä netan blogi on nimenomaan "normaaliblogi" . Harvemmin netalla/Milalla näkyy mitään överikallista päällä, ja kotikin on sisustettu pitkälti ikealla ja Askolla.

   Paljon on sellaisia blogeja, missä lapsilla on vain mini rodinia yms. Harvemmin kenelläkään taviksella on rahaa sellaisiin. Siksi mä tykkänkin tästä blogista, kun henkkamaukka ja ikea kelpaa!

   Poista
  3. Ano 1

   Nimenomaan, kuten sanot tärkeintä on juurikin se että lapsi edes istuu istuimessa. Lisäturvallisuutta matkustamiseen tuo se, että istuin on myös varmasti turvallinen. Ei istuimia testattaisi, jos olisi ihan yks hailee mihin lapsensa törkkää.

   Mielestäni 600e satsaus ei todellakaan ole kallis, jos kyse on lapsen turvallisuudesta. (ja ei en ole rikas :D, olisimpa!)

   Poista
  4. Nimenomaan Ano 2 :D

   Kiitos Ano 3 <3 Joo meillä ei tosiaan ole varaa Mini rodiniin ja kumppaneihin, mielummin käytän rahan johonkin muuhun kun vauvan merkkkivaatteisiin mitkä on käytössä vain pari kuukautta.

   Poista
 4. Meillä on sirona, kun lapsi ei enää viihtynyt kaukalossa vähän vajaa vuoden ikäisenä oli painoa sirolla tytöllä niin vähän että vaihtoehtoja ei montaa jäänyt koska 9 kg oli monessa istuimessa alarajana. Tykkäsin kääntyvästä istuimesta tosi paljon ja kun lapsi joskus nukahti oli istuin ihana liu'uttaa makuu asentoon. Vaikka tyttö on suht lyhyt alkoi hän 2,5v iässä valittamaan että jalat ei mahdu kunnolla olemaan istuimessa joten meidän oli pakko kääntää istuin ja ottaa palkki käyttöön. Alkuun palkin kanssa oli hankala olla mutta nyt on aika hyvin tottunut istumaan palkin kanssa, ikää kohta kolme vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tiedoksi että viime kesänä ainakin oli vielä tilanne että vissiin suomen jälleenmyyjä oli "kieltänyt" Viron verkkokauppoja myydä sironaa Suomeen. Kaveri yritti tuolia sieltä tilata eli sit vaan halpa päiväristeily ja käymään Tallinnassa :)

   Poista
  2. Ano 1

   Tarkoitus ei ole hyökätä toimintatapojanne vastaan, mutta mielestäni viihtyminen ei ole syy kaukalosta pois siirtoon. Ei Milakaan viihdy kaukalossa. Päinvastoin Autoreissuilla leikitään, lauletaan ja välillä huudetaan, mutta ei tulisi silti mieleenkään siirtää toiseen istuimeen. Kyllä se lapsi pidemmän päälle tottuu ja alkaa viihtymään paremmin.

   Sironassa on kyllä paljon hyviä ominaisuuksia, juurikin tuo kallistus on aika hyvä juttu! Noista koukkujaloista sitten kirjoittelinkin tuola aiemmin, eikä sekään ole vaarallista, päinvastoin. Mutta jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa. Kiitos kommentista :)

   Ano 2

   Ahaa, tota en tiennytkään! Onneksi laivalla pääsee edullisesti, mikäli Sirona ostetaan :)

   Poista
  3. lapsi joka kerta pidemmällä automatkalla sanoi että jalkoihin sattuu niin koettiin että on aika tuoli kääntää, ei sitä itsekään 2 h autossa istuisi jos ei pystyisi yhtään asentoa muuttamaan. Ja ehkä kirjoitin hieman huonosti ekan kommentin, kaukalo alkoi myös olla lapselle pituuden vuoksi pieni mutta kun painoa oli niin vähän niin istuimia oli tarjolla vähemmän. Totta kai turvallisuus menee mukavuuden edelle tiettyyn rajaan asti. Refluksi ja allergia lapsena tyttö ei koskaan kaukalossa viihtynyt, automatkat ei siis kovin nautinnollisia ollut, teki äiti vaikka mitä temppuja takapenkillä...

   Poista
  4. Okei :) Jokainen vanhempi tietää varmasti mikä on omalle lapselleen parhaaksi!

   Poista
 5. Meille on kanssa tulossa tuo cybex sirona istuin kun tyttö kasvaa ulos kaukalosta. Meinattiin jo hetken että tilataan (juurikin Saksasta, jossa oli 100€ halvempi) jo ihan ekaksi istuimeksi, mutta kyllä se kaukalo on vaan paras ja turvallisin ihan pienelle. Innolla odotan sitten käyttökokemuksia jos tuohon päädytte. Kesällä kauheasti kokemuksia tuosta etin, mutta yllättävän vähän tuosta sironasta löytyi juurikin blogikirjoituksia esim.

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä kaukalo on ehkä pienelle vauvalle se paras vaihtoehto. Muutamasta blogista löysin vähän juttua Sironasta, mutta harmittavan vähän silti. Palkeista taas löytyy kirjoitusta vähän sielä ja täälä, mutta moni on tainnut saada palkki-istuimen blogiyhteistyönä testiin?

   Poista
 6. Meillä on be safe izi combi ja klippan triofix autossa. Be safe on nyt toisella lapsella ja ollaan tykätty tosi paljon. Ainut miinus, että vie paljon tilaa selkä menosuuntaan ollessa, mutta ei olla kuitenkaan koettu ongelmaksi. Poju tulee matkustamaan siinä niin kauan kuin vaan mahtuu. Klippan on käytössä esikoisella ja tykkään kun saa kiinni sekä isofixillä että turvavöillä. Istuimen siirtäminen autosta toiseen on tosi helppoa. Meillä kilorajat tuskin tulee koskaan täyteen ennen kuin pituus muodostuu ongelmaksi.Hoikkia ja pitkiä lapsia. Kannattaa ehdottomasti käydä liikkeessä katsomassa istuimia ja kokeilla lmaan autoon niin näkee millainen istuma-asento lapselle tulee. Paras istuin on aina oikein asennettu istuin, mutta kyllä meillä ollaan kanssa valmiita maksamaan turvallisuudesta. Kaiken muun voi ostaa käytettynä, mutta istuimista ei ole tingitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täälä turvallisuudesta on kyllä valmis maksamaan, tingitään sitten muissa kuluissa. Meillä itseasiassa on ajatuksena mennä huomenna Lastentarvikeeseen, kun sielä on joku ihan kertomassa turvaistuimista.

   Poista
 7. Meillä mietittiin klippanin sironan ja besafehin välillä ja lopulta päädyttiin besafeen. Ja hyvä niin ystävälläni tuo sirona on ja he joutui kääntämään tytön jo toisinpöin vaikka lapsi vasta kaksi! Ei nimittäin mahtunut ilman huutoa selkämenosuuntaan.

  Kannattaa siis testailla ja kokeilla autoon! Ottaa vaikka isompi lapsi mukaan kokeilemaan miten mahtuu!

  besafe ollut nyt vuoden käytössä ja on tykätty tosi paljon! Seuraava istuin sitten varmaan jo vyöistuin!

  Onnea valintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella tuntuu olevan Besafe, ja taitaa Sironan pisteet vähän tässä kommentteja lukiessa laskea. Sirona onkin aika kaukalomainen muotoilultaan, etten ihmettele jos lapsi ei siinä viihdy.

   Poista
 8. Meillä on britaxin multitec, vyökiinnitteinen. Omassa autossa olisi ollut myös isofix ja kaukalo meillä olikin isofix telakalla mutta päädyimme istuimen osalta tähän sillä kummankaan puolelta isocanhempien autossa ei ole isofixiä mikä hankaloittaisi tilanteita joissa istuin pitäisi saada toiseen autoon. Vyökiinnitys oikein asennettuna on kyllä oikein napakka eikä meillä ole valittamists. Omaan autoon kannattaa kyllä kokeilla, selkä menosuuntaan meidän istuin ei autossamme mahtunut kuljettajan taakse mieheni ajosäädöillä mutta repsikan taakse meni hyvin. Istuimeen siirryimme kun lapsi ei enää kaukalossa viihtynyt. Jouduimme kuitenkin jo 1v3kk kääntämään istuimen kasvot menosuuntaan koska lapsi oksensi jokaisella automatkalla ja matkustamisesta tuli mahdotonta. Tiedostan turvallisuusasiat mutta ajattelen myös että jokainen suomessa myytävä istuin on joka tapauksessa turvallinen ja parempi kuin ei istuinta ollenkaan. Eli on turvallisuusasiat mennyt paljon eteenpäin omasta lapsuudesta. Palkki-istuimia en miellä itse hyviksi vaikka eipä niitä ole tullut edes kokeiltua... ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ikävää jos lapsi oksentaa aina autossa, se ehkä onkin ainot "hyväksyttävä" syy lapsen kääntämiselle. Se oliskin hyvä , jos istuimen saisi sekä ISOfixillä, että turvavöillä. Helpottaisi juurikin tuota kulkemista, mikäli kaikissa autoissa ei ole ISOfixiä.

   Me ollaan molemmat onneksi niin lyhyitä, että varmasti istuin kuin istuin mahtuu meidän autoon näppärästi.

   Poista
 9. Meillä myös besafe! �� tota sironan palkkia kritisoitiin joskus jossain uutisessa niin rankalla kädellä ettei tarvinut kahdesti miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista uutista en ole nähnytkään, täytyykin katsoa jos se netistä vielälöytyisi :)

   Poista
 10. Miksiköhän kukaan bloggaaja ei edes harkitse käytetyn tuolin ostoa? Joo toki on turvallisempaa ostaa kaupasta, mutta se on myös kalliimpaa. Ei meilläkään (3lasta) ole todellakaan varaa ostaa 3kpl 600e istuinta + 3 kaukaloa. Torista ja kirppikseltä / kaverilta saa hyvää tavaraa ja lisäksi mietippä. Mitä jos kaikki ostaisi uuden istuimen, mehän hukuttaisi tavaraan!

  Tarkoitus ei ole loukata, ajattelin vaan tuoda tämänkin vaihtoehdon esille!
  -jenna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvaistuimia ei suositella käytettävän yli viittä vuotta. Kaukalossa kierrättäminen onnistuu jos tutuilta löytyy. Mutta ihan istuin aika harvoin on alle viittä vuotta. Ehkä siksi.

   Poista
  2. Varmasti juuri tuon turvaistuimen pitkäikäisyyden vuoksi.

   Kaukaloa mielestäni voi ja kannattaakin kierrättää, kun on niin vähän aikaa vain käytössä. (Meillä Gracon turvakaukalo on ostettu käytettynä siskoltani). Se on totta, että istuimet ovat kalliita ja kolmelle lapselle istuinten hankkiminen tuntuu lompakossa. Siltikin 600e-1800€ lapsen/ lapsien hengestä on todella vähän.

   Poista
  3. Idiootti kommentti tuolta ano1. Kaikenlisäksi torista tms ostaessa ei voi ikinä tietää onko kolaroitu ja miten muuten kohdeltu. Moni mummoista juoksee baareissa ja vetää röökiä ja sit itketään ku lapsen turvaistuin maksaa. En sano että sinä arvoisa ano, mutta turvaistuimet ei tule milläänlailla yllätyksenä tai yllättävänä menona, joten säästäminen. Tai sukulaisilta tms lahjaksi. Jos ei ole rahaa lapselleen turvallisuutta taata, niin kannattaa mennä hieman itseensä ja priorisoida asioita uudelleen.

   Niina

   Poista
 11. Voin suositella Sironaa, ollut nyt puolisen vuotta käytössä ja varsinkin lapsen pakkaaminen autoon käy todella kätevästi istuimen kääntyvyyden ansiosta. Myös vyöt saa helpommin kiristettyä tarpeeksi tiukalle. Mikäli Autoliiton törmäystesteihin on luottamista, niin Sirona on paras vaihtoehto turvallisuuden kannalta, vaikka hinta kirpaiseekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Sironasta myös positiivisia kokemuksia! Juuri tuo helppokäyttöisyys turvallisuuden lisäksi Sironassa houkuttelee. Sirona taitaakin olla ihan suvereeni testivoittaja autoliiton törmäystesteissä

   Poista
 12. Besafen saa kyllä hyvin tiukastikkin autoon vöilläkin ja kinnittäminen ei ole vaikeaa! Lisäksi siitä on hyötyä, että voi käyttää myös ilman isofiksiä kiinnittää (kasvot menosuuntaan) esim. jos pitää mennä lyhyt matka joskus autossa jossa ei ole isofixsiä! Toivottavasti sait selvää mitä tarkotin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sain! :) Toi on kyllä ihan totta, mikäli on tarvetta myös vyökiinnitykselle. Isofixissä haen vain sitä helppoutta ja varmuutta.

   Poista
 13. Heippa. Meille kotiutui jokin aikaa sitten BeSafe Izi Kid I-Size. Voin suositella! On muuten myt Lastentarvikkeessa alessa. Hankittiin myös sieltä. https://www.lastentarvike.fi/verkkokauppa/Turvaistuimet/Turvaistuimet/BeSafe-Izi-Kid-I-Size,-Frech-Grey.html Ja tämä ei ole mainos. :) Olin myös alussa ihan varma, että Sirona tulee meillekin, mutta käytiin istuttamassa tyttöä siihen ja oli liian kuppimainen. Kannattaa tosiaan käydä kokeilemassa fyysisesti ennen ostoa. Onnea valintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin just koeistumassa besafen istuimia ja izi combi x3 sijaan ihastuttiin siihen moduleen. Täytyy vähän lueskella netistä tosta modulesta! Mutta ehdottomasti käydään myös koeistumassa sirona, onneksi tässä on vielä aikaa testailla ennen ostotarvetta. :)

   Poista
 14. Meillä ollut sirona käytössä pian kaksi vuotta. Ostettiin 5/14 pojan ollessa reilut 9kk. Nyt 2,5 vee ja 97 cm istuu edelleen selkä menosuuntaan, toki jalat vähän koukussa, mutta hyvin sujuu. Suosittelen. Kääntöominaisuus on huippu. Lapsi on helppo nostaa kyytiin verrattuna ei käännettävään.

  -Siiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääntöominaisuus olis ihan huippu! Kiitos kommentista, kiva kuulla, että sironassa joku viihtyy pidempään kun niin moni kääntää kasvot menosuuntaan hyvin pian. Mä oon nyt ihan kahden vaiheilla. Besafen ja sironan väliltä on niin vaikea valita!

   Poista
 15. Mä tein ihan hetki sitten tätä samaa valintaa turvaistuimesta, aluksi olin ihan varma, että sirona ostetaan mutta lopulta päädyin sitten concord reversoon. Taisi olla ainakin jonkun testin voittanut ja pärjännyt hyvin myös plus-testissä. Reverso ei ole kooltaan suuren suuri, eikä sitä saa käännettyä kasvot menosuuntaan, mutta tein päätöksen etten muutenkaan halua vuosikausia käyttää samaa istuinta, vaan ostetaan uusi kun lapsen koko niin vaatii. Näissä kuitenkin kehitytään koko ajan ja istuimista tulee turvallisempia malleja. Viiden vuoden päästä nyt turvallinen istuin on jo tosi vanhaa tekniikkaa. Mutta toisaalta, mä myös uskon että eiköhän kaikki myytävät istuimet ole ihan päteviä, enemmän on merkitystä lapsen turvallisuuden kannalta omilla ajotavoilla :)
  -Hanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon istuimeen en olekaan vielö tutustunut, täytyykin kurkata ihan mielenkiinnosta! Se on totta että istuimet niinkuin kaikki muukin kehittyy ihan hurjaa vauhtia. Meillä ajatuksena olisi ostaa mahdollisimman pitkäikäinen istuin, vaikka todennäköisesti joutuukin vielä ostamaan tämän jälkeen korokeistuimen.

   Niimpä! Parempi edes joku istuin, kun ei istuinta lainkaan!

   Poista
 16. Täältäkin ääni Sironalle, aiiivan huippu! Meillä kyllä kohta 3v on sen verran iso, että ei kertakaikkiaan mahdu jalat enää selkä menosuunnassa, menee siis nassu meosuuntaan. Painoa 17kg ja pituutta yli 100m, eli juurikin tilailin meille uutta istuinta, kun Sirona vaan jää pieneksi (pituusraja siihen 105cm).
  Minä uskon täysin palkki-istuimiin monestakin syystä, ja Sirona oli meille ikään kuin ainoa vaihtoehto juuri siksi, että markkinoiden ainoa käännettävä palkki-istuin. Ollaan oltu kyllä niin tyytyväisiä.
  Palkki-istuimien turvallisuustta puoltaa paitsi turvaistuintestit, mun mielestä ihan maalaisjärkikin.. jos ajattelee, että tulee äkkipysähdys, niin pää tekee järkyttävän piiskaliikkeen, mikäli olkapäät kahlittu ja voi kuvitella, mitä tapahtuu niskoille verrattuna siihen, hartiat pääsee mukaan pehmentämään liikettä ja palkki pitää lapsen paikoillaan. Tämä on jännä asia, kun siitä ollaan niin kahta mieltä, tääällä Tampereellakin on yksi lastentarvikeliike, joka ei myy lainkaan palkki-istuimia ja toinen, joka myy "pelkästään" niitä - ovat "ammattilaisetkin" täysin päinvastaista mieltä. Mut on saanut vakuutettua siis todella paljon paremmilla perusteluilla ja näytöillä tämä palkki-istuimia myyvä ;) Saksankielentaitoisena lueskelin paljon myös sikäläisiä testituloksia ja ihan kiistatta palkki-istuimet menee turvallisuudessa edelle.
  Välikommenttina kuitenkin se fakta, josta tuskin kukaan tai mikään testi ei ole eri mieltä, selkä menosuuntaan on pienelle turvallisin matkatapa. Harmittavan aikaisin esikko käännettiin, toivottavasti saadaan 7kk pikkusisko pidempään matkaamaan selkä menosuuntaan :)
  Saksasta tilaaminen on kannattavaa, eilen tosiaan lähti meiltä tilaus sinne isompaa istuinta ja Sirona jää hetkeksi odottelemaan pikkusiskon kasvua. Henkilökohtaisesti en usko, että sironalla tai turvakaukalolla on juurikaan turvallisuuseroa, etenkään kun meillä jo vähän vanhahko kaukalo.. Vois siirtyä siis periatteessa jo, mutta tykkään kans kun kaukalon saa kantaa lapsineen päivineen sisälle.

  Mukavaa viikonloppua ja Milalle terkut Idalta (meillä oli sama laskettu, Ida syntyi 16.7.)

  Terkuin
  Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BTW, toi ylen uutisoima video on poistettu, ja sen julkaisijana oli joskus ainakin BritaxUK. En pidä sitä luotettavana ja sellastakin kuulin, että toi liikenneturvan kommentoija oli joku britaxin tyyppi, että melko puolueellinen kommentoija ;) Tämä kaikki on kuulopuhetta, ei faktaa, mutta anycase..

   -Sara

   Poista
  2. Mä oon nyt pohtinut tota palkki vast. 5- pistevyö "taistelua" ja oon vähän sitä mieltä, ettei ole olemassa ratkaisua sille kumpi on turvallisin (tarkoitan nyt siis n. 3-4 -vuotiasta joika jokatapauksessa matkustaisi kasvot menosuuntaan). Palkissa törmäystilanteessa tulee kovasti painetta vatsanseudulle ja vöiden kanssa taas kaularankaan. Mielestäni molemmat yhtä pahoja vaihtoehtoja. Toiset on puolesta ja toiset vastaan.

   Täytyy kyllä tutustua tohon Saksasta tilaamiseen! Terkut myös Idalle <3

   Poista
 17. Meillä kahdella lapsella käytössä be safe izi combi istuimet ja ollaan tykätty todella paljon! Vanhempi on 3,5v ja aikalailla tasan 100cm, eikä mitään ongelmaa mahtua vielä selkä menosuuntaan. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Besafe oin kyllä hyvä merkki minkätahansa mallin heiltä sitten valitsisikaan.

   Poista
 18. Be safen istuimen kankaat vaikuttavat vahvemmilta ja kestävämmiltä kun sironan! Be safessa jää enemmän tilaa jaloille selkämenosuuntaan kun sironassa! Meillä on besafe istuimia ollu kymmenen vuotta (kaksi eri istuinta koska ei kannata käyttää viittä voutta pidempään) ja kyllä suosittelen! Aina ollut turvallinen+helppo+mukava+pitkäikäinen=Be safe! Varmasti sirona tuleee mahtavana kakkosena mutta itse ostaisin edelleen besafen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin viikonloppuna vähän testailemassa istuimia ja Besafe kyllä on todella hyvä vaihtoehto. Me testattiin sitä uutta mallia Besafe modularia, mikä ixi combista kehittyneempi versio. Käydään vielä katsomassa Sirona, mutta kyllä besafe teki erittäis suuren vaikutuksen. Sironan pitää olla ihan superhyvä, jotta se voittaa tämän "taiston" :)

   Poista
 19. Meillä tyttö ei yhtään tykännyt istua sironassa mutta be safe kelpas siinä istuu edelleen selkämenosuuntaan 2v9kk! Voin suositella!:)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirona on kyllä aika suojaisa ja kaukalomainen, mikä' varmasti vaikuttaa viihtyvyyteen. Toisaalta se varmaan siitä tekeekin turvallisen :)

   Poista
 20. Pistän pääni pantiksi että sironaan ei tod mene yli 4v lapsi!! Meille ainakin sanottiin suoraan kerran liikkeessä kun istuimia katsasteltiin että harva 3v mahtuu edes siihen enää...
  Älä siis sen suhteen osta istuinta, sirona on kuitenkin ns "välimalli"istuin jonka moni ottaa käyttöön jo reilusti ennen 1v ikää. Siinä ei paljoo auta vaikka lapsi olis 14kg 5v, kun pituus tulee yleensä ekana vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole nähnyt siroonaa vielä livenä, mutta tämä viu hyvinkin pitää paikkansa. Sirona on kuitenkin kuvien mukaan niin siro, heh :D

   Poista
  2. En ole nähnyt siroonaa vielä livenä, mutta tämä viu hyvinkin pitää paikkansa. Sirona on kuitenkin kuvien mukaan niin siro, heh :D

   Poista
 21. Ja minä liputan cybexin pallasta, aivan huippu!

  Melko huvittavaa kun tekstistäsi huokuu että kun ostat 600e istuimen ja selkä menosuuntaan niin lapsesi säilyy kolarista kuin kolarista vammoitta ja hengissä. Ihan noin se ei kuitenkaan mene, oli istuin sitten mikä hyvänsä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Meille ei palkkia tule, koska haluamme Milan matkustavan selkämenosuuntaan mahdollisimman pitkään. Hyvä kuitenkin, että teillä on teidän käyttötarkoituksiin mieleinen istuin!

   Ööh, no jos välittyy niin se ei todellakaan ole ollut tekstin tarkoitus! Ikinä mikään ei ole tae sille, ettei jotain voisi sattua vaikka kuinka varautuu ja suunnittelee. Hankintaa tehdessäni luotan kuitenkin todennäköisyyksiim, testeihin ja faktoihin. Turvallisella, oikein asennetulla ja testeissä menestyneellä istuimella kolaritilanteessa vakava loukkaantuminen/ kuolema on kuitenkin epätodennäköisempää. Ja jos jollain seikalla pystyn vähentämään mahdollista loukkaantumisprosenttia, niin tottakai valitsen sen turvallisimman vaihtoehdon lapselleni.

   Poista
 22. Meillä on kaksosilla Sironat ja on tykätty tosi paljon. Nyt 1v7kk ja todella on tilaa vielä vaikka kuinka. Monet ketkä kääntää aikasin kasvot menosuuntaan sanoo, että kun lapsi ei enää mahtunut vaan joutui jalat koukussa matkustamaan? Öö, niinhän kaikki aikuisetkin matkustaa ja kyllä se jalat koukussakin on ihan luonnollinen asento. Voisin kyllä lyödä pääni pantiksi, että meillä ainakin matkustetaan selkä menosuuntaan sinne 3v. saakka jonka jälkeen käännetään. Tytöt nyt noin 10kg:a niin en usko että sitä 18kg ihan parissa kolmessa vuodessa saavutetaan... Tsemppiä valintaan! Be safe olisi ollut meidän seuraava valinta. Kääntömahdollisuus vei meillä voiton Sironalle. :)

  VastaaPoista
 23. Meillä sirona, ja 13kg/vajaa 90cm lapsi mahtuu vielä selkämenosuuntaan perus Volvoon hyvin. Ainut mikä tulee pian vastaan, on vöiden riittävyys, eli siis että saa vyöt varmasti olkapäiden yläpuolelta tulemaan/pääntuen tarpeeksi ylös. Kohtahan taas väljenee kun vaatteet vähenee, vaikkei hirveissä toppauksissa lasta autossa kuljeteta. Jos pieni ja siro tyttö, ottaisin sironan. Nyt kun meillä isolla 1v5kk pojalla, niin ottaisin besafen. Molempi hyvä, ja sironassa meillä nimenomaan tykätty kun kaukalomainen eikä niin istuva!

  VastaaPoista
 24. Tässä yksi syy miksi ei sironaa! http://hyvavoittaa.blogspot.fi/2016/02/cybex-sirona-kasvot-menosuuntaan.html?m=1

  VastaaPoista
 25. Palkki-istuimesta lentää kolarissa pois.. 5-piste valjaat pitää olla!

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit <3