perjantai 19. helmikuuta 2016

Herkutellen viikonloppuun

Reilu kuukausi takaperin löysin Suomalaisen kirjakaupan alesta hurjaan 5€ hintaan Koko Suomi Leipoo- Reseptikirjan. Tästä ostohetkestä lähtien olen himoinnut yhtä herkkua (tai oikeastaan useampaakin), ja  tänään päätin vihdoin leipoa herkullista Focacciaa vieraille tarjottavaksi.

Ohje on ihan super helppo. Epäonnistuminen on lähes mahdotonta, koska onnistuinhan minäkin ensimmäisellä yrittämällätä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!



Taikina:

7dl Vehnäjauhoja
2tl Suolaa
40g Tuorehiivaa (itse käytin kuivahiivaa 1 pussin)
½dl Oliiviöljyä
3½dl Vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hiiva aineiden sekaan.
2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
3. Sekoita taikinaksi 10min (Itse jaksoin vaivata max. 2min, eli vähemmälläkin vaivaamisella onnistuu. )  Huom! Taikina saa olla vähän löysää
4. Kohota taikinaa lämpimässä 20min. Muotoile taikina öljyttyyn vuokaan (n. 30x20) litteäksi        levyksi. Peitä ja anna kohota vielä 15 min. 
5,  Koristele Focaccia tomaateilla, rosmariinilla ja suolalla. Paista leipä 190 asteessa n. 25min, voitele kuumana oliiviöljyllä.

Vuoassa ja koristelun vaiheen öljyämisessä ei kannata pihistellä. Varsinkin vuoassa tulee olla runsaasti öljyä, jotta pohja saa paistoväriä ja rakenteesta tulee mukavan rapea. Huom! älä käytä vuoassa leivinpaperia.


Focaccian lisäksi mun on pitänyt vinkata teille pari muutakin huippureseptiä , mitkä on jäänyt roikkumaan luonnoksiin. Nimittäin Kinuskikissan Gluteiiniton ja maidoton suklaakakku sekä Koko suomi leipoo - kirjan vadelma valkosuklaa whoopiesit. Suklaakakku sopii lähes kaikille, nimittäin siihen ei tule gluteenia, maitoa eikä kananmunaa, lisäksi kakku on myös vegaaninen! Hyvin toimiva, ja ennenkaikkea maistuva kakku tarjottavaksi. Maku on ihanan suklainen ja makea, muttei liian äklö. Tämä kakku meni hyvin äkkiä parempiin suihin, eikä kukaan valitellut sen maistuvan allergikon kakulta. Meillä tätä kakkua on tarjoiltu jo ristiäisissä ja 6kk synttäreillä. Kakku on niin herkkua, että tekisi mieli leipoa sitä jatkossakin, mutta kai sitä voisi kokeilla myös jotain muuta seuraavalla kerralla. Onko teillä jemmassa jokin hyvä gluteeniton ja maidoton resepti?

Suklaakakun reseptin löydält täältä . Muuten toi Suklaakakun Mousse olis kyllä aika herkkua ihan pelkältäänkin! p.s Mikäli aiot leipoa kakun, suosittelen tsekkaamaan resptin kuvat. Kuvien avulla on nimittäin huomattavasti helpompi löytää tarvittavat aineet ostoskoriin. 






 Whoopies Taikina:

3½dl Vehnäjauhoja
1½tl Ruokasoodaa
½tl Suolaa
1tl Vaniliinisokeria
160g voita
1 3/4dl dl (150g) Siro sokeria (otse käytin Ruokosokeria)
1 Kananmuna
1 1/4dl maitoa

Vadelmatäyte

100g valkosuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
100g Suomalaisia vadelmia

Koristelu:

Suklaata
Tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna pienissä erissä. Lisää sen jälkeen puolet jauhoseoksesta ja maito . Sekoita kevyesti. Lisää loput jauhoseoksesta ja sekoita.

Huom! vaahdota taikinaa riittävästi!

Pursota taikinasta pyöreitä nokareita leivinpaperille. Paista 175 asteessa 12-14 min. Jäähdytä 5 min ja siirrä ritilälle jäähtymään.

Sulata valkosuklaa. Vatkaa tuorejuusto ilmavaksi ja sekoita siihen suklaa ja vadelmat. Sekoita tasaiseksi. Laita täyte pursotinpussiin ja täytä jäähtyneet whoopiet.

Koristele suklaalla ja tomusokerilla





2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja! Focaccia menee kyllä testiin :)

    Gluteenittommaksi/maidottomaksi kannattaa joskus leipoa nutellakakku. Siihen ei tule muuta kuin purkki nutellaa ja viisi kananmunaa. Googlesta löytyy :) Varsinkin jätskin kanssa on HYVÄÄ! :D

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit <3