keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Nyt niistä kengistä!

Meidän lapsen kengät ja toisinaan kengättömyys on herättänyt viime viikkojen aikana kommenttibokseissa niin paljon keskustelua, että ajattelin nyt koota aiheesta ihan oman postauksensa. Aiheena lapsen kengät selkeästi kiinnostaa, joten miksi en kertoisi suoraan omaa mielupidettä asiasta, vaikka oma kantani taitaakin olla monelle aika selvä.

Jokainen pukee lapselleen juuri sellaiset jalkineet mitä haluaa eikä se ole keneltäkään toiselta pois, vaikkei toisen valinnat jotakuta mielytäkään. Pari kuukautta sitten luin ensiaskelkengistä paljon eri lähteistä ja pienen keskustelun jälkeen päätimme pitää vajaa vuosikkaalla lapsellamme normaalien ensiaskelkenkien sijaan aluksi villasukkia/ toppatöppösiä ja nyt lämpimimmillä ilmoilla nahkatossuja/kenkiä. Itse olen monien fysioterapeuttien kanssa samaa mieltä siitä, että lapsen on parempi saada kehittää jalan lihaksia ohutpohjaisissa tossuissa jäykkäpohjaisten kenkien sijaan.





Ihan aluksi niistä villasukista, mitkä näkyi Keinutaan- postauksessa. Talvella tottakai vaunussa istuvalla vauvalla on jalassaan toppatöppöset, jottei pienillä varpailla tule kylmä. Hieman lämpimimmillä ilmoilla jalkaan laitetaan/laitettiin villasukat, koska toppatöppösissä meidän kuumakallella oli ihan hikiset jalat. En todellakaan koe keinumista tai ulkoilua villasukissa huonoksi valinnaksi, mikäli lapsella on lämpimät jalat ulkoilun jälkeen. Keinumishetket olivat kuitenkin aluksi niin lyhyitä hetkiä.Suoraansanottuna en ymmärrä, miksi asiasta nousi niin kova haloo, mutta ymmärrän. Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä ja tottakai yhden lapsen äitinä kuulen mielellään myös niitä muiden mielipiteitä asiasta kuin asiasta. Henkilökohtaisuuksiin ei kuitenkaan tarvitse mennä, ja siksi poistinkin yhden loukkaavamman kommentin.



Pari viime viikkoa on ollut nyt sen verran lämpimämpiä, että siirryimme toppa- ja villatöppösistä varrellisiin Popin nahkatöppösiin ja varrellisiin nahkaballeriinoihin. Ihanne olisi kulkea paljainvarpain, mutta niin lämmintä ei valitettavasti vielä ole. Nahkapohjaiset kengät ja tossut antaa pienelle ja kehittyvälle jalalle vähän suojaa, kuitenkaan bloggaamatta jalan pientenlihasten tärkeää kehitystä.

Tiesitkö tämän lasten jalkojen kehityksestä?

  • Tärkein kehitys lapsen kasvussa tapahtuu vauva- ja taaperoiän välillä.
  • Vauvan jalkaluut ovat vielä pehmeää rustoa.
  • Kenkä, joka on liian tiukka tai jäykkä, voi muuttaa lapsen jalan muotoa.
  • Noin 70% jalkaongelmista johtuu vääränlaisten tai huonosti istuvien kenkien pitämisestä.
  • Suurin osa lapsille ja nuorille tarkoitetuista kengistä haittaa jalkaterän ja varpaiden normaalien toimintojen kehittymistä. (terveyskirjasto.fi)
  • Lapsen jalat kehittyvät noin 18-vuotiaaksi saakka.
  • Lapsen jalat kasvavat pyrähdyksinä ja tarvitsevat usein uudet kengät kolmen tai neljän kuukauden välein.
Kun lapsi alkaa itse kävellä, on tärkeää jalkojen kehityksen kannalta, että kengät istuvat hyvin ja antavat mahdollisimman laajan liikkuvuuden jalalle. Sisällä lapsen tulisi antaa kävellä paljain jaloin tai kengillä, joissa on mahdollisimman joustavat ja ohuet pohjat, jotta jalat vahvistuvat ja varpaat saavat tarttumapintaa lattiasta. Ulkona kenkien tulee suojata riittävästi mutta olla kuitenkin kevyet ja joustavat.
“Minkä tahansa paksuinen korotettu pohja lapsen kengässä lyhentää akillesjännettä. Pohjat, jotka ovat yli 6 mm paksut estävät lapsen jalan joustoa 80 – 90 %, estäen siten jalan normaalin askelluksen.” (Tri William A Rossi, 2002, Children’s Footwear: Launching Site for Adult Foot Ills, Podiatry Management, sivut 83–100)
Paljain jaloin olevilla lapsilla on kehittymisessään etu kovapohjaisten kenkien kanssa kulkeviin lapsiin nähden. Paljain jaloin kulkemisella on pitkäaikaisia vaikutuksia jalkojen ja selkärangan kehittymiseen. Aina kuitenkaan paljain jaloin ei ole mahdollista kulkea. Useimmille vanhemmille pienet varpaat tepsuttelemassa lumen ja jään keskellä ei ole tervetullut ajatus. Tähän löytyy ratkaisu  paljasjalkakengistä.
paljasjalkakengät.net

Meillä tullaan siis jatkossakin käyttämään nahkatossuja ulkoillessa ja myöhemmin ulkoiluun hankitaan lapsen lestille sopivat paljasjalkakengät. Ainoa miinus paljasjalkakengissä on se, ettei ihan pieniä kokoja tehdä. Pienin koko on 21 ja siksi kesäksi ja syksyksi on myös hankittuna koon 20 Superfitit. Näissä pohjan joustavuus ei ole lähelläkään Barefoot- kenkiä, mutta kävelemään lähtiessä tossut ei ihan mielestäni riitä turvallisuuden vuoksi. Kaupassa ja teillä kun saattaa olla esimerkiksi lasinsiruja.

20 kommenttia:

  1. Voi anonyymejä :D

    Mä olen samaa mieltä ettei konttaava / juuri kävelemään oppinut tarvitse paksupohjaisia kenkiä mihinkään! Meillä konttausvaiheessa mentiin töppösillä ja vasta kun ulkona uskallettiin kävellä enemmän kuin kaksi askelta, laitettiin kunnon kengät jalkaan. Tiellähän ne vaan on kontatessa ja kyllä ne jalat pysyy lämpiminä ilmankin! Ihan turhaa rahanhaaskaustakin ostaa uudet kengät jotka hyvällä tuurilla osuvat maahan vaan parin askeleen verran, rattaissa/keinumassa yms pärjää vallan mainiosti muillakin ratkaisuilla :) Kauheaa kun jollain on aikaa huolehtia muiden lasten jalkinevalinnoista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi täällä nyt puhutaan paksupohjaisista kengistä? Kuka anonyymi on väittänyt että
      paksupohjaiset kengät lapselle jalkaan? :D en nyt oikein käsitä. Pointti alunperin oli varmaan se kun lapsi oli sukkasillaan puistossa mikä herätti ihmetystä. Jokainen pukekoot lapselleen minkälaiset tossut, töppöset tai kengät haluaa.

      Poista
    2. Kiitos Elina kommentistasi :) Näin mäkin olen sen ajatellut, ei meillä ainakaan ole rahaa ostella kenkiä joka kuukausi lapselle joka ei edes kenkiä tarvitse.

      Blogin kannalta ihmettelijät on vain hyväksi, nouseepahan kävijäluvut :D ;)

      Poista
    3. Ymmärtäisin, että paksupohjaisilla tarkoitataan ns. normaaleja ensiaskelkenkiä ja ohutpohjaisilla taas tossuja/ barefootteja. Mielestäni myös ne sukat on ok, mikäli lapsella ei ole kylmä :)

      Poista
  2. Täällä puhuttiin vain kengistä. Jännä että kommenttien jälkeen lapselle alettiin pukea kenkiä vaikka vahvasti olet sitä mieltä että sukkasilteen on hyvä olla :)mukavaa kesää teille! Toivottaasti lämpenee pian niin saa pieni mennä ilman kenkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukissa on hyvä olla, sen allekirjoitan edelleen. Pitää kuitenkin huomioida, että ilman lämpötila vaikuttaa aika suuresti jalkinevalintoihin. +20 asteessa villasukat on ehkä vähän liikaa ;) Ja myönnän kyllä, että osalla anonyymeistäkin oli ihan pointtinsa kommenteissaan. Kiitos siis niistä :)

      Hyvää kesää myös sinulle :)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, mitä mä sekoilen. No mutta hyvä postaus lähteineen, oon samaa mieltä tästä asiasta! :)

      Poista
  4. Joo, vauva ei tarvitse todellakaan kenkiä vielä tuossa vaiheessa, kun ei kävele, varmasti villasukat lämpimämmät. Itse ihmettelisin, jos vauvalle puettaisiin epämukavat kengät, kun se ei niitä tarvitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epämukavat?
      Kuka nyt sitten pukee epämukavat kengät lapselle. Ompahan taas sanavalinnat. Kukaan ei varmaan olekkaan sanonut että lapselle pitäisi pukea epämukavat kengät jalkaan, vai onko?

      Konttaajalle riittää ne töppöset ja kun noustaan pystyyn ja lähdetään ottamaan askelia on ne kengät hyvät ja tuskin silloinkaan kukaan vanhempi epämukavia kenkiä valitsee?

      Poista
  5. Eikö teijän vauva jo seiso tukea vasten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoit aiemmin itse ettei kävele.....

      Poista
    2. Varvistaako teidän lapsi kävellessä?

      Poista
    3. Siis tukea vasten kävelee, olin ehkä vähän epäselvä :). Ei varvasta :)

      Poista
    4. Siis tukea vasten kävelee, olin ehkä vähän epäselvä :). Ei varvasta :)

      Poista
  6. Hei kuulostaa käteviltä nuo Popon töppöset ja ballerinat! Löytyisiköhän pojillekin jotain samantyylisiä tossuja tms. :) Meillä on menty vielä ihan sukkalinjalla ulkona, kun en ole kokenut pääasiassa konttailevalle lapselle tarpeelliseksi hankkia kenkiä. Kesäksi kuitenkin jotkut jalkineet tullaan varmasti vielä tarvitsemaan. Tämä juttu olikin kiva lukea juuri nyt kun kenkäasiat on pyörineet paljon mielessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tuli hyvään saumaan :) Noita popin töppösiä oli ainakin Lahdessa tosi hyvin myös tummansiniraidallisena ja hennesistä kannattaa käydä kurkkaamassa noita nahkapohjaisia kenkiä. Aika hyvä valikoima oli pari viikkoa sitten :)

      Poista

Kiitos, kun kommentoit <3