maanantai 22. helmikuuta 2016

Vatsalihasliikkeet raskauden jälkeen

Kuka paljastaa googlanneensa joskus "vatsalihasliikkeet raskauden jälkeen"? Täälä ainakin nousi yksi käsi pystyyn. Itseasiassa googlasin noilla hakusanoilla jo hetki sitten ja löysin aika mielenkiintoisen blogin, josta haluan vinkata myös teille.

Äitiys liikuntaa- blogissa on erittäin kattavasti kirjoituksia mm. raskausajan liikunnasta , nivelten löystymisestä ja ja juurikin niistä vatsalihastreeneistä. Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa, mikäli aiheet kiinnostaa.


Itse olen nyt reilun kuukauden tehnyt kevyitä vatsalihasliikkeitä tarkasti keskittyen ja vatsalihaksia tunnustellen. Viime fysioterapiakerralla kävimme läpi muutamia vatsalihasliikkeitä, mitä voi alkaa rauhakseltaan tekemään erkauman palauduttua. Nämä liikkeet ovat varmasti kaikille tuttuja ja uskon, että jokainen on jossain elämän vaiheessa näitä jopa tehnytkin. Mistään erittäin haastaista liikkeistä ei todellakaan ole kysymys, jotta tekniikka pysyy kasassa eikä vatsaan pääse muodostumaan liikaa painetta.

1. Vatsarutistus

Yksi saamistani harjoitteista on vatsarutistus, mikä onkin yksi tavallisimmista vatsalihasliikeistä. Tämä liike harjoittaa erityisesti suoria vatsalihaksia, mutta esimerkiksi myös poikittainen vatsalihas tekee liikkeessä töitä. (poikittaisen vatsalihaksen aktivaatioita löydät aiemmasta fysioterapia-postauksstani). 


Aloitusasennossa kyynärpäät tulee olla hieman irti lattiasta, jotta lavat ovat paremmassa asennossa ja vatsalihakset jo valmiiksi pienessä jännityksessä. Rutistaessa riittää, että lavat nousee irti lattiasta. Muitsa pitää hartiat rentoina ja älä paina leukaa rintaan kiinni.


2. Vatsarutistus kiertäen

Toinen vatsalihasliike on muöskin vatsalihaksia rutistava. Tämä liike käy eniten vinoihin vatsalihaksiin pienen sivurutistuksen vuoksi, mutta myös poikittainen vatsalihas tekee töitä. Molemmat rutistukset tulee tehdä rauhallisesti ja kannatta keskittyä erityisesti siihen, että tuntuma pysyy vatsalihaksissa, eikä esimerkiksi kädet vahingossa nosta päätä ylös.



3. Pakarapotku

Tämä kolmas liike on variaatio perinteisestä pakarapotkusta. Normaalistihan jalka nousee ylös samalla pakaraa rutistaen, mutta tässä liikkeessä jalkaa liu`utetaan lattiaa pitkin suoraksi samalla pitäen keskivartalon tiukkana ja niskan rentona.

Aloitusasennossa polvet ovat lonkkien alapuolella ja laske yläselkä kapojen väliin rennoksi. Aloita keskivartalon lihaksien aktivointi jo konttausasennosta ja lähde pikkuhiljaa liu`uttamaan toista jalkaa taaksepäin koko ajan keskittyen keskivartalon aktivaatioon. Liikettä tehdessäsi huomioi, ettei lantio saa kipata kumpaakaan suuntaan, vaan painon pitäisi pysyä tukijalalla tasaisesti.


Näitä kolmea liikettä on nyt hinkattu hetken aikaa ja ylihuomenna on fysioterapiajakson viimeinen käynti. Jokohan nyt saan luvan haastavampiin vatsalihasharjoitteisiin? Esimerkiksi lankkua olisi kiva kokilla pitkästä aikaa. Entä juokseminen? Olisi niin mukava hölkätä juoksumatolla alkulämmittelyt ennen salitreeniä.

Jos nyt tulee mieleen jotain kysymyksiä raskauden jälkeiseen fysioterapiaan liittyen, voi niitä kirjoitella taas kommenttikenttään. Vastaukset saatte loppuviikosta viimeisessä fysioterapia- postauksessa.

Fysioterapiakäynti saatu blogin kautta.

2 kommenttia:

  1. Just hämmentää, että mitä liikettä saa ja ei saa tehdä? Itse oon lankkua tehnyt jo (vauva 4kk), kun tulkitsen sen olevan syvien lihasten treenausta. Oon tehnyt paljon pilates- ja joogatyyppistä. Ja taas jättänyt vatsarutistukset ym. suorien vatsalihasten liikkeet/rutistukset pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on erkaumaa niin lankkua ei sais tehdä ekaksi.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit <3