Minun fysioterapiajaksoni alkoi Lokakuun lopulla IhanA Fysiolla täälä Lahdessa, ja oli siis kestoltaan reilu neljä kuukautta . Ensimmäsellä kerralla kartoitettiin tilanne ja heti aluksi selvisikin, että raskaus oli tuonut mukanaan reilu 4cm erkaumaa vatsalihasten väliin. Tilanne ei todellakaan ollut paha, mutta todennäköisesti raskauden aikana kerryttämälläni painolla, liian nopeasti aloitetulla salitreenillä ja mukamas synnyttäneille suunnatuilla vatsalihasliikkellä olin kaivanut itselleni aikamoisen kuopan. Tämä "erkaumakuoppa" todellakin otti aikansa palautuakseen, ja edelleenkin treenatessa pitää huomioida keskivartalo- ja lantionpohjanlihasten tuki, vaikka vatsalihakset ovatkin jo paikoillaan.
Vatsalihastentunnustelun jälkeen on aiemmin, kuten myös nyt viimeisellä kerralla lantionpohjanlihaksien aktivaatioharjoitukset. Itsehän aktivoin lantionpohjaa aluksi hieman väärin aktivoimalla lantionpohjalihaksien lisäksi myös alimmaisia vatsalihaksia. Tämä on kuulemma erittäin yleistä ja siksi Sini- Marjaana pitääkin harjoituksen ajan käsiä lantioluiden vieressä. Tässä kohdassa nimittäin tuntee, mikäli vatsalihakset jännittyvät. Kannattaa koittaa tätä harjoitusta myös kotona. Lantionpohjanlihaksia tulisi siis jänniittää siten, että jännitys ei tunnu sormissa.
Vatsalihasten erkauma on yllättävän yleistä ja onneksi siitä on alettu puhumaan ja kirjoittamaan viimeaikoina huomattavasti enemmän, esimerkiksi viimeisimmässä vauva-lehdessä oli pieni juttu aiheesta. Tästäkin huolimatta aihe on harmittavan monelle edelleenkin ihan vieras, ja mahdollisiin oireisiin (selkäkipu, pömpöttävä vatsa ja virtsankarkailu) haetaan apua muualta. Tai pahimmassa tapauksessa ajatellaan sen olevan normaalia synnytyksen jälkeen, koska onhan takana kuitenkin ainakin yhden lapsen raskaus ja synnytys. Kaikillahan erkaumaa ei ole ja toisilla se palautuu itsestään säännöllisellä lantionpohjanjumpalla. Itse en valitettavasti kuulu tähän edellellämainittuun ryhmään ja siksi fysioterapia olikin ainot vaihtoehto selättää vatsalihasten erkauma.
Aluksi liikkeet oli lantionpohjalihasten ja poikittaisen vatsalihaksen aktivaatioita. Suoraan sanottuna nämä ensimmäiset harjoitukset olivat ihan tappavan tylsiä, kun mieli olisi halunnut tehdä kunnon rääkin. Mutta ei autanut. Pohja oli tehtävä vahvaksi, nimittäin ilman hyvää lantionpohjalihastentukea on turha edes haaveilla kovasta treenistä, juoksemisesta saati sitten hyppimisestä. Aktivaatioharjoitteita tuli tehtyä aluksi sängyssä ennen nukkumaanmenoa ja liikkeiden muututtua lattialla leikkien lomassa. Nykyään teen harjoitteet salitreenin päätteeksi tai joogan loppurentoutuksen aikana (heh, hyi minua :D). Nämä uusimmat kohta esiteltävät liikkeet alkaa jo vähän muistuttamaan vatsalihasliikkeitä, mutta vatsalihasten treenaaminen on vielä kovin toissijainen juttu. Edelleenkin tärkeintä on saada lantionpohjalihakset aktivoitumaan ja sitten vasta tehdä rutistus.
Uudet liikkeet:
1. Vatsarutistus
Tässä liikkeessä voit käyttää halutessasi apuna kuminauhaa pystysuunnassa. Lisäksi jalat voi olla joko koukussa tai kuvanmukaisesti timanttiasennossa. Timanttiasennossa liike on helpompi tehdä puhtaasti, ettei lonkankoukistajat jännity rutistettaessa.
1. Nosta kyynärpäät irti lattiasta
2. Jännitä lantionpohjalihakset
3. Rutista
4. Laske alas
5. Rentouta lantionpohjalihakset
2. Kyykky kannat yhdessä
Tämän liikkeen voit tehdä joko lapsen kanssa tai yksin.
Aloitusasennossa laita kannat yhteen, varpaat ulospäin.
1. Ota hyvä ryhti ja jännitä lantionpohjalihakset
2. Lahde kyykistymään mahdollisimman alas, kokoajan keskivartaloa tukien
3. Nouse takaisin aloitusasentoon
4. Rentouta lantionpohja
3. Kyykky jättipallolle tai penkille
1. Istu jättipallon/ penkin päälle ryhdikkäästi jalat lantion leveydellä
2. Jännitä lantionpohjalihakset ja lähde nousemaan ylöspäin
3. Yläasennossa ojenna lantio eteen
4. Laskeudu pallon päälle ja rentouta lantionpohja
4. Pystypunnerrus vauva painona
1. Ota lantion levyinen haara-asento.
2. Jännitä lantionpohjalihakset
3. Nosta vauva kohti kattoa
4. Laske vauva alas, ja renhtouta
lantionpohjalihakset
Nyt viimeisellä kerralla sain siis mukaani liikepankin aika perusliikkeistä. Näissä ja kaikissa kuten muissakin liikkeissä tärkeintä olisi muistaa lantionpohjan aktivoiminen, mikäli aktivoiminen ei tapahdu automaattisesti. Itselläni kyykätessä tunnen lantionpohjanlihasten aktivoituvan automaattisesti, mutta esimerkiksi vatsalihaksissa tuntuma jää löysäksi.
Loppuun annan vielä näin pienen lapsen äitinä, fysioterapiajakson läpikäyneenä ja liikunnanalan ammattilaisena omat vinkkini kaikille synnyttäneille äideille.
Vinkit:
1. Malta , malta ja vielä kerran MALTA!
Tämä ensimmäinen kohta koskee niin raskaana olevia, kuin tuoreita äitejä. En nyt tarkoita, että 9+9 kuukautta pitäisi olla liikkumatta, mutta liikakin on liikaa. Raskaana ollessani maltoin treenata rauhallisesti ja noudattaa "ohjeita", mutta synnytyksen jälkeen rauhallinen liikunta oli tosi tylsää. Ei ole helppoa ottaa rauhassa, kun niin polttelisi tehdä kovia treenejä.
Näin jälkikäteen olen kuitenkin sitä mieltä, että ainakaan minun tapauksessani salitreenit olii ihan turhia ensimmäiset 6kk, koska erkaumankin vuoksi niin moni liike oli kiellettyjen listalla. Suosittelenkin siis ainakin sen 3kk sitä tappavan tylsää kävelyä ja lantionpohjatreeniä, vaikka olisitkin ollut hyvässä kunnossa ennen lasta (niin olin minäkin!)
2. Jätä hypyt ja juoksulenkit ainakin 6kk
En olis ikinä uskonut, mutta edelleenkään hyppiminen tai edes hölkkääminen ei tunnu kivalta. En nyt tarkoita, että bodycombat-tunnin jälkeen on pissat housussa. Mutta hypähtäessä tuntuu kuin maksa tai jokin muu sisäelin tippuisi mun kropasta. Sini- Marjaana IhanA Fydiolta antoikin vinkin, että hyppyjä ja juoksua tulisi välttää ainakin 6kk tai niin kauan kunnes tuntuu normaalilta.
3. Käy Fysioterapiassa
Olen jo aiemminkin kirjoittanut näin, mutta se on mun mielipide. Yksi fysioterapiakäynti ei ole kallis (alle 60€), mutta jo yhdellä kerralla selviää oma palautumisesi synnytyksestä. Raskaus ja synnytys rasittaa kroppaa yllättävän paljon, eikä se ole raukkamaista hakeutua hoitoon esimerkiksi nyt vaikka siitä virtsankarkailusta johtuen.
4. Älä linkuta, äläkä varsinkaan lankuta
Tää oli ohjeena myös uusimmassa vauvalehdessä ja lisäksi myös Sini- Marjaana on kertonut raskauden vatsalihasliikkeiden olevan sillä nounou- listalla, vaikka erkaumaa ei olisikaan." Aivan liian monet, myös niin sanotut asiantuntijat, suosittelevat lankkua ensimmäiseksi harjoitukseksi ja aivan liian moni luulee, että lankuttamalla uudelleen aktivoidaan syviä vatsalihaksia ja pienennetään erkaumaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lankuttaminen voi jopa pahentaa erkaantumaa" -vau.fi
Toivottavasti tästä postaussarjasta on ollut iloa, ja mitä tärkeintä. Toivottavasti nämä tekstit ja harjoitteet ovat lisänneet teidän lukijoiden tietoa Vatsalihasten erkaumasta ja lantionpohjanlihasten treenaamisesta!
LOPPUUN VIELÄ KYSYMYS:
Miten treenaat, vai treenaatko lainkaan lantionpohjalihaksiasi?
Blogiyhteistyö: IhanA Fysion kanssa
Fysioterapiakäynnit saatu
Kiitos tästä! :) samaa mieltä, asiasta puhutaan aivan liian vähän vaikka vaiva on yllättävänkin yleinen. Itselläni oli ihan hirveät selkäkivut ja kävin hierojalla, akupunktiossa, fysioterapiassa yms. Kaikkialla syyksi sanottiin istumatyö, mutta vajaa vuosi sitten pt "mittasi" ja erkaumaa oli yli 15cm. En lainkaan väheksy minua hoitaneita ammattilaisia, mutta on outoa että menee vuosia ennenkuin edes saadaan diagnoosi aikaan. Tästä yhteistyöstä on varmasti hyötyä sinulle ihan ammatillisestikin.
VastaaPoistaT. Uusi lukija
Tervetuloa! :) Itseasiassa luin hetki sitten jostain blogista samantyylisestä tapauksesta. Aiheesta taidetaan puhua koulussakin todella vähän, tai jos puhutaan niin aiheesta on vain kevyt pintaraapaisu.
PoistaNämä sun postaukset raskauden jälkeisestä liikunnasta tulee kyllä mulle tarpeeseen, pitää lukea uudestaan nyt kun ensin tästä raskaudesta selviäisi maaliin asti :) En ole vielä edes ajatellut raskauden jälkeistä liikuntaa mitenkään syventävästi, mutta nyt tajuan, että aiheeseen kannattaa perehtyä ennen kuin rupeaa vääriä liikkeitä tekemään ja liian aikaisin. :)
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Tsemppiä loppuraskauteen.
PoistaIhan liian harvoin tulee treenattua lp lihaksia. Aina silloin tällöin hampaita harjatessa, mutta ei muuten. Omaa laiskuutta ja siitä taitaa johtua edelleenkin virtsank. Hyppiessä.. Kiitos ajatuksiaherättävästä postaussarjasta :)
VastaaPoista-j
Ole hyvä! :) Joo ei se virsankarkailu koskaan (pl. muutama kk synnytyksen jälkeen) ole normaalia, suosittelen kääntymään asiaan perehtyneen ammattilaisen puoleen mikäli asia vaivaa. Hauskaa keväänodotusta :)
Poistahttps://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6131
VastaaPoista