sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Raskaudenjälkeinen Fysioterapia 1. käynti

Yhteistyö IhanA Fysio

Tämän viikon keskiviikkona mulla alkoi Raskauden jälkeinen fysioterapiajakso IhanA Fysiolla Sini-Marjaanan kanssa. Tämä jakso tulee kestämään ainakin muutaman kuukauden vähän riippuen siitä miten lantionpohjalihasten ja keskivartalon tukilihasten kuntoutus lähtee liikkeelle. Aiheeseen liittyviä postauksia pääset jatkossa helposti seuraaman raskaudenjälkeinen fysioterapia ja IhanA Fysio tunnisteilla tuolta blogin sivupalkista. Halutessasi voit myös käydä kurkkaamassa IhanA Fysion sivuja klikkaamalla joko tekstistä löytyviä linkkejä tai sivupalkista löytyvästä IhanA Fysion logosta.



Koko yhteistyö lähti liikkeelle jälkitarkastuksen jälkeen, kun halusin tietää vatsalihasteni todellisen kunnon. Jälkitarkastuksessa ei ainakaan omalla kohdalla tarkastettu vatsalihasten palautumista ja se jäi vähän kaivertamaan mieltä. Pienen googlettelun jälkeen löysin IhanA Fysion sivuille, ja hyvä kun löysin! IhanA Fysio tarjoaa nimittäin tuki-ja liikuntaelimistön fysioterapian lisäksi sekä lantionpohjan, että raskaanaoevien ja synnyttäneiden fysioterapiaa. Tietotaitoa vatsalihasten erkaumasta ja raskauden jälkeisestä kuntoutuksesta siis löytyy!

Ajauduin fysioterapiaan siis ensisijaisesti selvittämään mahdollista vatsalihasten erkaumaa ja lisäksi hiljattain alkanut selkäkipukin mietitytti. En oikein tiennyt, mikä olisi optimaalisin aika hakeutua raskauden jälkeiseen fysioterapiaan. Vatsalihasten spontaani palautuminenhan kestää n. 8 viikkoa, eli sitä ennen ei ainakaan kannata, mutta onko puolen vuoden päästä jo liian myöhä? Päätin ottaan varman päälle ja varata ensimmäisen käynnin nyt 3 kuukautta synnytyksestä. Sini- Marjaana kertoi keskiviikkona, että olen ajoissa liikkeellä, koska synnytyksestä on vain kolme kuukautta aikaa. Fysioterapialle ei kuitenkaan oikeastaan ole mitään oikeaa tai väärää aikaa. Hoitoon voi hakeutua jo ennen jälkitarkastustakin esimerkiksi virtsankarkailun vuoksi, mutta  koskaan ole liian myöhäistä, mikäli niin päättää. Fysioterapiaan voi aloittaa hyvin myös vuosienkin päästä synnytyksestä.

Koko tapaaminen alkoi esitietolomakkeella ja alkukartoituksella, mutta hyvin pian kävimme itse asiaan. Ihan aluksi Sini- Marjaana ohjasi minut suuren peilin eteen hyvään ryhtiin seisomaan. Aluksi hän tarkasteli seisoma-asentoani ja pian sain hieman noottia yliojentuvista polvistani sekä selän asennosta. Raskauden ja imetyksen myötä ryhti on mennyt hieman kasaan ja nämä huonot asennot todennäköisesti ovat saaneet aikaan tällä hetkellä vaivaavat kovat selkäkivut. Peilin edessä tehtiin myös sekä sivu- että taakse taivutuksia. Sivutaivutuksessa vatsani hieman pullahti ulos, joka on yleensä merkki mahdollisesta erkaumasta. Takataivuksessa selän asento oli aika hurjan näköinen (sekä tuntuinen) ja se taas johtuu todennäköisesti erittäin jumissa oleista lonkankoukistajista sekä pinnallisten (vatsa)lihasten ylijännityksestä.

Seuraavaksi vuorossa oli vatsalihasten tunnustelu selinmakuulla. Tunnustelemalla siis selvitetään sidekudoksen tilannetta ja mitataan mahdollinen erkauma. Itselläni vatsalihasten sidekudos on kunnossa ylimmäisten vatsalihasten kohdalla, mutta navan kohdalla sidekudokseen ei tullut jännitettä ja  erkaumaa olikin 4,5 cm ( erkauman ollessa alle 3 cm katsotaan vatsalihasten palautuneen).  Vatsalihasten erkauma oli itselleni aikamoinen yllätys. Olen nimittäin kotikonstein tunnustellut vatsaani ja en todellakaan ole tuntenut mitään koloa. Omien havaintojeni perusteella olen ajatellut vatsalihasteni olevan kunnossa ja siksi olenkin aloittanut kevyet vatsalihastreenit. Ilman tätä takastusta olisin hyvillä mielin jatkanut vatsalihas- ja keskivartaloharjoitteita ja kaikenlisäksi lisännyt koko ajan haastavuutta.






Kysyin Sini-Marjaanalta onko vatsalihasten harjoittamisesta haittaa, mikäli on erkaumaa. Erkauma kuulemma saattaa jopa isontua treenatessa ja tämän turhan treenin / erkauman vuoksi vatsa saattaa pömpöttää vielä vuosia raskauden ja synnytyksen jälkeen. Tämä pömpötys ei ole kuitenkaan lopullista, ja oikeanlaisilla harjoitteilla pömpötyksestä voi päästä eroon.

Lantionpohjalihasten tarkistus

Mietin ennen fysioterapiakäyntiä, miten lantionpohjalihaksia testataan, mutta se kävikin helposti alavatsan päältä. Sini-Marjaana laittoi kädet alavatsani päälle (n. lantioluiden tasolle) ja käski jännittämään lantionpohjalihaksia. Tein työtä käskettyä, mutta kuulemma lantionpohjalihasten sijaan uloimmat vinot vatsalihakset aktivoituivat. Tämä tietynlainen "toimintahäiriö" ei ole lainkaan outoa nimittäin Sini-Marjaanankin asiakkaista 90%  jännittää lantionpohjalihaksia väärin ja silloin lantionpohjalihastreenistäkään ei ole juuri hyötyä.... Vähän sama asia jos teet selkätreeniä, mutta jännitätkin hauista.

Halusin itse kokeilla, miltä tämä toimintahäiriö tuntuu ja se on erittäin helppo kokeilla mikäli epäilee tekevänsä lantiopohjalihasjännityksen väärin (ja vaikkei epäilisikään).

Mene selinmakuulle ja laita kädet alavatsalle. Jännitä lantionpohjalihaksia. Mikäli kädet nousee ja tunnet alavatsan jännittyvän silloin sinäkin käytät uloimpia vinoja vatsalihaksia lantionpohjalihasten sijaan. Tämän jälkeen pidä käsiä edelleen samalla paikalla ja pyri jännittämään lantionpohjalihaksia niin, ettei kädet "nouse".  Mikäli lantionpohjalihaksien löytäminen on hankalaa voidaan lantionpohjan toimintaa tarvittaessa mitata myös hyvinkin tarkasti ENMG-tutkimuksen avulla.

Seuraavana harjoitteena teimme poikittaisen vatsalihaksen harjoitusta, myöskin selinmakuulla. Tämä oli oikeasti erittäin hankalaa. Ensinnäkin tajuta, miten lihas meneekään keskivartalossa ja toiseksikin lihaksen aktivointi oli ainakin näin ensimmäisellä kerralla melko haastavaa. Tätä aktivointia hankaloitti lisäksi pinnallisten lihasten ylijännitys ja piti ihan tosissaan keskittyä rentouttamaan lihaksia ja aktivoimaan syviä lihaksia.

Mitkä fiilikset jäi?

Todella hyvät! Ihan ensinnäkin mä oon vahvasti sitä mieltä, että neuvolassa ja varsinkin jälkitarkastuksessa pitäisi puhua enemmän vatsalihasten palautumisesta, erkaumasta sekä lantionpohjan treenaamisesta. En varmastikaan ole ainoa, joka on tunnustellut vatsalihaksiaan väärin, enkä varsinkaan ole ainoa joka luuli tekevänsä lantionpohjalihastreeniä oikein. Sain paljon hyviä vinkkejä käynnin aikana ja yksi olennainen vinkki koski vaunulenkkeilyä. Itse olen pitänyt työntöaisaa ihan liian alhaalla ja tämän seurauksena kävellessä ryhti on hieman länässä (onneksi vaunujen työntöaisaa saa helposti säädettyä).

Onneksi löysin Sini-Marjaanan ja IhanA Fysion, ja voin nyt rauhassa ja hyvillä mielin kuntoilla ja palautua raskaudesta itselleni sopivimmalla tavalla, ilman että kokoajan tarvii miettiä mitä voi ja mitä ei voi tehdä. Odotan innolla kolmen viikon päästä olevaa seuraavaa kertaa ja lisäksi tottakai toivon, että näistä postauksista on apua myös teille lukijoille!

Tähän loppuun viellä yksi juttu!

 Sini- Marjaana lupasi vastata teidän lukijoiden mahdollisiin kysymyksiin aiheeseen liittyen. 

 Heräsikö sinulla jokin kysymys 
lantionpohjalihaksiin, vatsalihasten erkaumaan tai johonkin muuhun aiheeseen liittyvään? 
Nyt saa kysyä!!! 

Yhteistyö : IhanA Fysio
Fysioterapiakäynti saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan



12 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Erittäin ajankohtainen aihe itsellenikin. Olenkin jo jutellut Sini-Marjaanan kanssa puhelimessa, mutta aika on vielä varaamatta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Erittäin ajankohtainen aihe itsellenikin. Olenkin jo jutellut Sini-Marjaanan kanssa puhelimessa, mutta aika on vielä varaamatta.

    VastaaPoista
  4. Kuinka kauan pissan karkailua on normaalia synnytyksen jälkeen? Entä kuinka kauan kestää se, että ei kunnolla tunne pissahätää? Missä vaiheessa näistä on hyvä hakeutua hoitoon, jos ei ala normalisoitumaan?

    VastaaPoista
  5. Todella hyödyllinen postaus! :) Mulla kesti lähes vuoden että vatsalihakset palautui ja olen kyllä vieläkin vähän epävarma onko ne oikeasti kunnolla paikallaan vai luulenko vain...

    Voisinkin kysäistä mitkä on sellaisia merkkejä että kannattaa epäillä vatsassa vielä olevan diastaasia ja hakeutua fyssarille? :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyödyllisestä listauksesta :)
    Onko virtsankarkailun ehkäisemiseksi/vaivan parantamiseksi synnytyksen jälkeen olemassa "kotikonsteja" vai olisiko parempi hakeutua fysioterapiaan, missä vaiheessa? Onko tälle vauvalle, jotain tiettyä rajaa, mikä on normaalia? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    VastaaPoista
  7. Vastattiinko näihin kysymyksiin missään vaiheessa?

    VastaaPoista
  8. En ole koskaan miettinyt tuota raskaudenjälkeistä fysioterapiaa. Kroppa kuitenkin joutuu siinä kuukausien aikana kovalle koetukselle, että varmasti hyvä idea käydä ammattilaisella. Täytyy laittaa myös harkintaan. Täällä toki vasta synnytys edessä.
    https://www.lehmolanfysioterapia.fi/fysioterapiaa

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit <3